Pałuckie Święto Pyry – w ramach Programu Rybactwo i Morze na lata 2014-2020

Zapraszamy na atrakcje zarówno dla młodszych jak i starszych – Święto Pyry! Posmakujecie regionalnej kuchni pałuckiej oraz poznacie historię i kulturę Pałuków. Ważną rolę w dawnej kuchni pałuckiej odgrywały ziemniaki. Bardzo popularną potrawą do dzisiaj są kluski ziemniaczane (szare kluski) i placki z utartych, surowych ziemniaków (plindze). Zobaczycie na własne oczy jak tworzy się tradycyjne potrawy z udziałem Koła Gospodyń Wiejskich oraz Mateusza Krojenki. Będą to czynne, praktyczne warsztaty dla 30 osób chętnych. Dla najmłodszych uczestników przygotujemy warsztaty z ziemniaka. Główną atrakcją będzie występ artystyczny dla dzieci. Na zakończenie całego wydarzenia zostanie zorganizowane ognisko. Każdy uczestnik będzie miał możliwość zjeść swojską kiełbasę z ogniska wraz z ziemniakiem upieczonym w ognisku.

To oraz wiele innych atrakcji czeka Was podczas Święta Pyry! Zapraszamy 1 września na Stadion Miejski!

Program Operacyjny „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwo i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2014-2020”

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.